Schoolgebouw

Trots op ons schoolgebouw!

Eind mei 2008 werd in de gemeente Bilthoven de bouw gestart van de Brede School St. Theresia. Het ontwerp is van Spring architecten uit Rotterdam. Het gebouw biedt ruimte aan een basisschool van zestien groepen, buitenschoolse kinderopvang De Bilt, peutergroep Theresia en gemeenschappelijke ruimten (theaterzaal, vergaderzaal, gymzaal) die ook beschikbaar zijn voor buurtactiviteiten.

De school ligt aan het Biltse Meertje, een bosrijke omgeving van zandgrond met naaldbomen en loofbomen. Aan de westzijde ligt de open vlakte, het Biltse Meertje. De locatie is te beschouwen als een open bosplek. Deze ligging hebben architecten Freek Speksnijder en Alfons Hams geïnspireerd tot een natuurlijke vormgeving die harmonieert met de bosrijke omgeving. De idee van de open plek is vertaald in de centrale agora. Dit plein vormt het hart van het gebouw.

Eromheen liggen de ruimtes voor de school, de buitenschoolse opvang en de peuterspeelzaal. Ze hebben de ronde vormen van boomstammen, in contrast met de sportzaal, die de vorm heeft van een rechthoekige stalen beschermdoos. De boomstammen worden omgeven door een waxedwood houten gevel met op de ronde hoeken een vloeiende hoge daklijn.

Betonsteen met natuursteen

Om de eenheid met het omringende terrein te bevorderen, krijgt het schoolplein een betontegel met een grove natuurstenen deklaag. In de agora is dezelfde steen gebruikt, maar hier heeft deze een gladde deklaag. Om de school heen liggen grasveldjes en speelplaatsen voor de jongste kinderen van de onderbouw en de peuterspeelzaal. Aan de voorkant ligt het speelplein voor de bovenbouw. Op het speelplein kun je klimmen, voetballen, tafeltennissen, levend schaken of heerlijk op een bank zitten. Deze plek is een natuurlijke ontmoetingsplaats voor school en buurt.

Podium

In oktober 2011 werd het nieuwe podium in gebruik genomen. Hieronder vindt u een filmpje over de opbouw hiervan.

Bouwjaar 2008 - 2009

Locatie: Bilthoven